Нобелова награда за развитието на флуоресцентната микроскопия

Нобелова награда за развитието на флуоресцентната микроскопия | StandartNews.com

Стокхолм. Нобеловата награда за химия бе присъдена на трима учени за работата им върху повишаването на резолюцията на микроскопите, предаде Би Би Си.

Американците Ерик Бетциг и Уилям Морнер и германецът Щефан Хел спечелиха Нобелова награда за химия за "развитието на флуоресцентната микроскопия".

Благодарение на тримата учени оптичните микроскопи стават "наноскопи" и позволяват да бъде изучен строежът на много малки обекти, например на биологичните молекули. А това е много важно за създаването на нови лекарства, се казва в съобщението на Кралската шведска академия на науките.

Нобеловата награда за химия и сумата от 8 милиона шведски крони ще бъдат връчени на церемония в Стокхолм на 10 декември, в деня на кончината на Алфред Нобел.

Нобеловата награда за химия се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Досега отличията са раздавани 105 пъти, въпреки че това е 113-ата Нобелова седмица. Първата Нобелова награда за химия през 1901 г. получава холандският химик Якобус вант Хоф за откритите от него закони на химичната динамика и осмотичното налягане на разтворите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай