Нидерландия унищожава добитъка си. Kаква е причината

страната представи план за намаляване на животните за 25 млрд. евро

Нидерландия унищожава добитъка си. Kаква е причината | StandartNews.com

Нидерландското правителство представи план на стойност 25 млрд. евро за радикално намаляване на броя на добитъка в страната, която се бори с прекомерното количество животински тор.

Сделката за изкупуване на бизнеса на фермерите в опит да се намалят нивата на азотно замърсяване се обсъждаше от известно време и най-накрая беше потвърдена след споразумението за ново коалиционно правителство в Нидерландия по-рано тази седмица, съобщи "Гардиън".

Планът обаче е изправен пред огромна съпротива от страна на фермерите, които през последните години организираха големи протести заради предвижданите строги регулации и изкупуване на земеделски стопанства. Те се опасяват, че ако твърде много земеделски производители бъдат принудени да се откажат от поминъка си, това ще нанесе трайни щети на производството на храни.

Макар Нидерландия да е известна като "малката страна, която храни света" и да е най-големият износител на месо в Европа, тя се бори у дома си с кризата със замърсяването, причинена от прекалено многото отпадъци от селскостопански животни.

Страната е с най-голяма гъстота на животновъдството в Европа - с общо над 100 милиона говеда, пилета и прасета. Животните произвеждат тор, който, смесен с урината, отделя амоняк -азотно съединение. Ако попадне в езерата и потоците чрез оттичане от фермите, прекомерното количество азот може да увреди чувствителни природни местообитания.

13-годишният план включва изплащане на обезщетения на животновъди, за да се преместят или да се откажат от отрасъла, и подпомагане на други да преминат към методи на отглеждане с по-малко животни и по-голяма площ земя. Ще започне като доброволна програма, като на животновъдите, на които е предложено да затворят бизнеса си, ще бъдат дадени компенсации.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай