Нидерландия разреши евтаназията на деца

Намиращи се в крайна фаза на нелечимо заболяване, предаде Франс прес.

Нидерландия разреши евтаназията на деца | StandartNews.com

Нидерландия ще узакони евтаназията на деца от една до 12 години, намиращи се в крайна фаза на нелечимо заболяване, предаде Франс прес.

Министърът на здравеопазването Хуго де Йонге съобщи, че ще подготви съответната нормативна уредба, и посочи, че решението на властите се базира на експертни изследвания, според които болните деца, намиращи се в такова състояние, изпитват огромни страдания.
Евтаназията на хора над 12-годишна възраст, които могат да дадат съгласието си, вече е законна в Нидерландия

Разрешена е и евтаназията на бебета на възраст до една година със съгласието на родителите им. Към настоящия момент обаче все още не е позволена евтаназията на деца на възраст от една до 12 години.

Причината за това е спорът дали децата от тази възрастова категория могат да взимат подобно решение сами, отбелязва Франс прес.

Проучването показва, че сред лекарите и родителите на деца, страдащи от нелечимо заболяване, има необходимост от това да може да бъде слаган край на живота на тези страдащи деца, които изпитват ужасни мъки и ще починат в обозримо бъдеще, изтъкна нидерландският министър в писмо до парламента.

През 2002 г. Нидерландия и съседна Белгия станаха първите държави, узаконили евтаназията.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай