Неделя,

NY Times:Сенатор иска блокиране на сделката за бТВ

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Сенаторът от САЩ Марко Рубио поиска администрацията на Тръмп да преразгледа последиците за националната сигурност от планираната продажба на мажоритарния дял на AT&T Inc на Централноевропейската медийна група (CME) на конгломерата PPF Group, собственост на чех, съобщава New York Times.

Рубио, който председателства комисията за Китай в Конгреса, пише, че за чешката компания има данни, че играе ролята на „подставено лице на Китай в Чешката република“ и добави, че телекомуникационните фирми, собственост на PPF работят с Huawei Technologies Co за развитие на 5G мрежи.

CME Group оперира в Чешката република, както и в България, Румъния, Словакия и Словения, достигайки до аудитория от близо 97 милиона души и притежава някои от най-гледаните програми за новини в Централна и Източна Европа, каза Рубио. Сенаторът също така е член сенатските комисии по външни отношения и разузнаване.

От AT&T не коментираха позицията на сенатора.

Изявление по случая на PPF гласи, че изглежда Рубио разчита на "невярна информация" от чешки политик и оспорва неговата характеристика на пазара на CME. Компанията заяви, че само е наследила технологията на Huawei като част от нейното придобиване от норвежкия телекомуникационен оператор Telenor миналата година.

„PPF купува CME като допълнение към своя телекомуникационен бизнес, без никакви скрити мотиви. Като част от процеса на придобиване на CME, PPF Group си сътрудничи с всички съответни регулаторни органи и ние им предоставяме цялата необходима информация “, заявиха от компанията и добавиха, че търсят контакт със сенатора.

Рубио заяви, че дъщерното дружество на PPF - Home Credit, е наело фирма за връзки с обществеността, чиято цел е „да манипулира благоприятно чешкото обществено мнение спрямо Китай. Тази работа включваше шпиониране на чешки политици, притискане на медиите да оттеглят новинарски статии, критични към Китай, и създаване на нов мозъчен тръст - Sinoskop, който да наема предубедени анализатори, които да повлияят на обществения дебат“.

Той поиска от комисията по чуждестранни инвестиции в Съединените щати да преразгледа сделката, защото „подкопава интересите на националната сигурност на САЩ, свързани с Централна и Източна Европа, както и с Китай“.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички