Невиждано чудо в Германия! Новина за историята

Какво се случва в икономиката на страната

Невиждано чудо в Германия! Новина за историята | StandartNews.com

Исторически факт в Германия, който и изключително важен за страната.

Цените от производител в Германия се сринаха през август с 12,6% на годишна база, съобщи Федералното статистическо управление на Германия (Destatis).

Това е най-големият спад на показателя в цялата история на наблюденията му (от 1949 г.). За отбелязване е, посоченото съвпадна с предварителната прогноза на Trading Economics.

През юли цените от производител в страната се понижиха с 6% на годишна база. Спадът в цените миналия месец се дължи до голяма степен на високата база за сравнение от същия месец миналата година, отбелязва Destatis, цитиран от Money.bg.

Най-силен годишен спад за август бележат цените на енергоноситeлите - с 31,9%, а от тях най-много е поевтиняла електроенергията - с огромните 43,2%.

В същото време цените на стоките за краткотрайна употреба нарастват с 6,9%, в това число: на храните - със 7,6% (захарта - с огромните 87,2%). Потребителските стоки с дълготрайна употреба са поскъпнали за август на годишна база с 5,2%, включително: мебелите - с 5,5%, битова техника - с 5,7%.

Стойността на средствата за производство нараства с 5,51%, в това число: на оборудването - с 6,4%, на транспортните средства - с 4,1%. На месечна база цените от производител в Германия се повишиха през август за първи път от четири месеца - с 0,3%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай