Нетаняху заплаши с превантивен удар по Иран, условието

Той подчерта отново правото на Израел да се защити от евентуална ядрена атака

Нетаняху заплаши с превантивен удар по Иран, условието | StandartNews.com

Бенямин Нетаняху подчерта отново днес правото на Израел да се защити от евентуална ядрена атака от страна на Иран, предадоха ДПА и Ройтерс.

Премиерът заяви това в отговор на коментар на ръководителя на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, след като вчера МААЕ и Иран постигнаха споразумение за инспекции на ирански ядрени съоръжения.

"Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси току-що каза в Техеран, че израелска атака срещу иранските ядрени съоръжения е против закона“, каза Нетаняху.

"Рафаел Гроси е достоен човек, който направи недостоен коментар“, добави той. "Против кой закон? Допустимо ли е Иран, който открито призовава за нашето унищожение, да се сдобие със средствата за нашето изтребление? Забранено ли ни е да се защитим? Очевидно не ни е, а напротив, позволено ни е да се защитим", заяви премиерът.

"Казвам това, защото нищо няма да ни спре да защитим нашата страна и да попречим на враговете ни да заличат държавата на евреите“, заяви Нетаняху.

Вчера МААЕ и Иранската организация за атомна енергия (ИОАЕ) съобщиха, че експерти от ядрения надзорен орган на ООН ще бъдат допуснати да извършват по-внимателни инспекции на иранските ядрени съоръжения.

Камерите на МААЕ също ще бъдат върнати в експлоатация, след като те и друго оборудване за наблюдение бяха демонтирани миналата година, каза Гроси.

Откакто САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение, ограничаващо обогатяването на уран, Иран е обогатил уран до ниво на чистота от 60%, с което притесни международната общност, защото се приближи до възможността да създаде ядрено оръжие.

Израел е убеден, че Иран работи по разработването на ядрено оръжие и вижда в това заплаха за съществуването си.

Израелските лидери многократно са заявявали, че няма да позволят на Иран да стане ядрена сила и отказват да отхвърлят вероятността от превантивен удар, отбелязва ДПА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай