Неочаквано от Румъния. Депутат предложи премахване на границите

Предложение за мини-шенген

Неочаквано от Румъния. Депутат предложи премахване на границите | StandartNews.com

Предложение за създаването на мини-Шенген бе направено от румънския евродепутат Еуджен Томак, председател на Партия Народно движение. Според него се предвижда Румъния, България и Гърция да премахнат границите помежду си, съобщава румънското издание на сайта Юрактив.

"Мисля, че веднага след решението на Съвета по правосъдие и вътрешни работи миналата година, несправедливото решение, чрез което беше отхвърлено искането ни за присъединяване заради Австрия и Нидерландия, първият, който дойде с този сценарий, беше моят колега - евродепутатът Мариан-Жан Маринеску, който каза, че двете правителства могат много лесно да уведомят Европейската комисия и да премахнат границите между нашите държави", посочи Еуджен Томак за телевизия Б1.

"Мисля, че това е правилна мярка, която трябва да приложим веднага. Бих отишъл още по-далеч, бих предложил Румъния, България и Гърция да премахнат границите помежду си, защото никой не може да ни отнеме това право, трябва само да бъде уведомена Комисията. Смятам, че този подход, който подкрепят и колегите от България, трябва да бъде приложен незабавно", подчерта той.

"Ясно е, че срещу нас се извършва злоупотреба с власт от страна на правителството във Виена, тъй като в ЕС има 25 правителства, които казват, че Румъния и България заслужават да са в Шенген, изпълняват критериите. Европейската комисия е тази, която определя дали изпълняваш критериите или не и Комисията ни подкрепя, включително в процеса, който заведохме в Съда на Европейския съюз. Комисията подкрепя този ход чрез официална нота, изпратена до съда, така че от тази гледна точка мисля, че е абсолютно необходимо да преодолеем това състояние на безсилие и да действаме в границите, в които можем да действаме. Това означава да премахнем границата с България и бих стигнал и по-далече - и тази с Гърция, тъй като румънците се движат много по този маршрут", каза още лидерът на Партия Народно движение.

На въпрос как оценява посещението на министъра на вътрешните работи Каталин Предою във Виена, Томак отговори: "Мисля, че тези контакти са важни, но нюансите са изключително важни в контекста, в който говорим за един абсолютно необясним подход от страна на Австрия. Тези хора лъжат на невиждано досега ниво в Европа, тъй като казват, че са против разширяването на Шенген, защото не функционира, а точно на заседанието, на което гласуваха срещу Румъния, подкрепиха разширяването на Шенген с една страна, която кандидатства през 2021 г. Хърватия кандидатства много по-късно от нас", отбелязва евродепутатът.

"Това е злоупотреба с власт и правителството на Румъния има политическото и държавно задължение да не търси повече решения, които не може да получи от Виена, а да действа в интерес на 20 милиона румънци и да се намеси бързо в процеса, заведен в Съда на ЕС", посочи Томак за телевизия Б1, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай