Немски евродепутат: Има напредък за усвояването на европарите

Немски евродепутат: Има напредък за усвояването на европарите | StandartNews.com

"В управлението на европейски средства виждаме, че има напредък, но той е много малък. Има още много какво да се желае". Това каза Ингеборг Гресле, координатор на Групата на ЕНП в Комисията по бюджетен контрол.

По думите й „напредъкът в България е много бавен и дори понякога има връщане назад".

„Често се налага да гласувам по доклади, свързани с България. Новите страни-членки понякога имат трудности, които другите нямат. От 10 години съм член на ЕП и съм установила, че без натиск няма напредък. Мониторинговият механизъм за България на ЕК беше създаден, за да помогне борбата с корупцията и реформата в съдебната система. Не съм сигурна, че има напредък, защото когато България страна страна-членка на ЕС, беше на 64 място по тези показатели, сега е на 77-мо", заяви Гресле. Тя беше катеторична, че и преди и за в бъдеще ще критикува българските правителства, независимо кой е на власт.

„Бюджетният контрол не трябва да бъде политически контрол, защото по този начин ще загубим доверие", подчерта тя.

Вицепремиерът по еврофондовете Зинаида Златанова демонстрира в сряда спокойствие по отношение на информацията, че Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент е призовала Еврокомисията "да направи сериозен анализ - дали средата в България позволява европейските фондове да бъдат усвоявани в съответствие с правилата". Като напомни, че има достатъчно вътрешни и европейски контролни механизми за това как се усвояват европейските пари. Докладът на бюджетната комисия е разгледан и в пленарната зала на Европарламента. Гласуването на документа се очаква да бъде в четвъртък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай