Неделни сюрпризи на срещата на Г-7 (ОБЗОР)

В герои на деня се превърнаха Борис Джонсън, Доналд Тръмп и Шиндзо Абе

Неделни сюрпризи на срещата на Г-7 (ОБЗОР) | StandartNews.com

Трудно ще бъде да се удовлетвори американското искане за търговска сделка между САЩ и Великобритания след Брекзит, обяви британският премиер Борис Джонсън пред телевизия БиБиСи след срещата си с американския президент Доналд Тръмп, състояла се по-рано днес в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Биариц, предаде Ройтерс.

В интервюто Джонсън каза, че САЩ искат търговска сделка до година след британското напускане на ЕС, запланувано за 31 октомври тази година. Премиерът допълни, че да се осъществи това искане ще бъде трудно.

Той заяви, че шансовете Великобритания да договори сделка за Брекзит с ЕС се подобряват, но изходът от всичко това е крайно непредвидим, ето защо страната трябва да е готова и за вариант без сделка.

Пред друга британска медия - телевизия АйТиВи - Джонсън каза, че Лондон няма плати в пълен обем компенсацията в размер на 39 милиарда британски лири, ако Брекзитът бъде без сделка, предаде ТАСС. Така Джонсън де факто потвърди информации в британски медии, че Лондон по свое усмотрение ще намали компенсацията за излизане на страната от ЕС от 39 милиарда лири на 9 милиарда лири в случай на Брекзит без сделка. Сумата на компенсацията беше съгласувана с Брюксел от предшественичката на Джонсън - Тереза Мей, припомня ТАСС.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и японският премиер Шиндзо Абе изразиха различни позиции във връзка със севернокорейските изстрелвания на балистични ракети с малък обсег, отбеляза Ройтерс.

Тръмп, който се хвали с отношенията си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, каза, че изстрелванията не са в нарушение на никакво споразумение и съответстват на действията на другите.

Вчера Северна Корея за седми път изстреля балистични ракети с малък обсег, откакто Тръмп и Ким се срещнаха на границата между Северна и Южна Корея през юни.

На срещата на върха на Г-7 в Биариц днес американският президент съобщи, че вероятно ще се срещне отново с Ким Чен-ун.

На въпроса дали се притеснява от изстрелваните от Северна Корея балистични ракети, Тръмп отговори: "Не се радвам, но отново повтарям: Ким Чен-ун не нарушава американо-севернокорейската договореност".

Президентът на САЩ допълни, че на него не му харесват ракетите с малък обсег, но и и, че много страни извършват изпитания с този тип ракети. "В света има ракети, момчета, независимо дали на вас ви се нрави това или не", каза Тръмп.

Държавният глава поясни, че е обсъждал с Ким Чен-ун въпроса за балистичните ракети с голям обсег и Ким не прави изпитания с тях, както и не извършва ядрени изпитания.

Тръмп добави още, че със севернокорейския лидер си общуват и че е получил много хубаво писмо от него миналата седмица. От него ставало ясно, че Ким бил разстроен, че Южна Корея е извършила военни учения.

Същевременно японският премиер Абе заяви, че изстрелванията на севернокорейските ракети нарушават резолюции на ООН.

В кулоарите на Г-7 американският президент обсъди с канадския премиер Джъстин Трюдо новото северноамериканско споразумение за свободна търговия, предаде Асошиейтед прес.

Двете страни и Мексико се договориха миналата година да обновят съществуващото търговско споразумение НАФТА. Новият пакт се нарича ЮСМКА (USMCA). Парламентите на трите страни трябва да одобрят обновения вариант на търговското споразумение от 90-те години.

Според Тръмп търговските отношения между САЩ и Канада значително ще се разширят, когато ЮСМКА бъде одобрен.

Осигуряването на одобрението на споразумението в Конгреса е законодателен приоритет на Тръмп за тази година, отбелязва Асошиейтед прес. Демократите настояват за промени, които да гарантират изпълнението на трудовите и екологичните стандарти на пакта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай