Не Русия, а Московия. Какво е намислил Зеленски

Президентът възложи на Шмигал проучване

Не Русия, а Московия. Какво е намислил Зеленски | StandartNews.com

Президентът на Украйна Володимир Зеленски възложи на премиера Денис Шмигал да обсъди задълбочено с учените предложението от петиция, събрала над 25 792 хиляди подписа в страната.

Според авторите на петицията, започната още през 2022 г., всичко руско трябва да бъде преименувано на "московско", руският език да стане "московски език", а Руската федерация трябва да стане "Московска федерация".

Подписката беше изпратена до украинския президент, който пък взе отношение и в отговор заяви, че "повдигнатият въпрос в петиция изисква щателно обмисляне на плоскостта на историко-културния подтекст, като се отчитат и възможните международно-правни последствия".

В тази връзка Зеленски се обърна към премиера на Украйна Денис Шмигал, като му възложи да се заеме с въпроса и да го обсъди заедно с учените.

Идеята за това Руската федерация да бъде прекръстена на Московия не е нова в Украйна. Още през 2019 г. съветникът на Зеленски по политическите въпроси Никита Потураев излезе с такова предложение, припомня УНИАН, цитиран от dir.bg.

На 30 ноември 2022 г. посланикът на Украйна в ООН Сергей Кислица заяви, че страната му може официално да нарича Русия - Московия. През януари миналата година Киевският градски съвет вече предложи Русия да бъде наричана "Московия", припомня и ТАСС.

Не закъсня и реакцията на Кремъл.

Възлагането от украинския президент Володимир Зеленски на премиера Денис Шмигал на задачата да проучи възможността Русия да бъде наричана в страната "Московия" е поредното доказателство за опитите на Русия да бъде създадена "анти-Русия", заяви по този повод говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

"Бункерният (украински президент) всеки ден доказва нашата правота. Ето още едно доказателство за опитите на Украйна да създаде "анти-Русия", написа Захарова в своя Телеграм-канал.

Зеленски възложи на Шмигал въпросното проучване, след като съответна петиция в Украйна събра необходимите 25 хиляди подписа. Украинският премиер ще проучи доколко е възможно това преименуване в историческо-културен контекст и до какви международноправни последици може да доведе, отбелязва и ТАСС новината от Киев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай