Най-тежката нощ от началото на протестите в Турция

Най-тежката нощ от началото на протестите в Турция | StandartNews.com

Истанбул. Десетки хиляди протестираха и тази нощ в Турция. Сблъсъците с полицията бяха едни от най-сериозните от началото на демонстрациите преди няколко дни, съобщи Ал Джазира. Трети ден полицията пускаше сълзотворен газ срещу протестиращите.

Джамии, магазини и университети са превърнати във временни болници, където се оказва помощ на ранените. Протестиращите изградиха барикади от уличната настилка, а органите на реда отговориха със сълзотворен газ и водни струи.

Демонстрацията беше съпроводена от автомобилни клаксони и хора, които замеряха полицаите с посуда от балконите си в знак на съпричастност. Най-големи бяха демонстрациите в кварталите на Истанбул и столицата Анкара. В истанбулския квартал Бешикташ сблъсъците бяха най-яростни, тъй като полицията се опитваше да задържи хората далеч от двореца Долмабахче. По данни на Ал Джазира там демонстрант се опитал да мине през загражденията на полицията с багер. Други са били с автомобили, а трети са замеряли органите на реда с камъни.

Подобна ситуация е имало и в административната столица Анкара, където демонстрантите са се опитали да стигнат до сградата с кабинета на министър – председателя. Силите на реда успяха да изтласкат голяма част от протестиращите в пресечките, но на централния площад Кизилай останаха групи от най-крайно настроените демонстранти.

В Измир имаше сблъсъци с полицията, а броят на протестиращите в центъра на града достигна около 10 000 души.

В същото време, Министърът на вътрешните работи на Турция Муамер Гюлер опроверга появилата се в медиите информация за двама загинали по време на безредиците, продължаващи шести ден в страната. „В тези безредици загинали няма. От ранените четирима са в реанимациите в Истанбул и двама в Анкара. Четиримата са в критично състояние", каза той, цитиран от портала "МайНет хабер". По думите му от началото на демонстрациите в 67 града са били арестувани повече от 1700 души. Част от тях вече са освободени. Стотици хора са ранените.

Междувременно премиерът Реджеп Тайип Ердоган обяви протестиращите за недемократични и обвини опозицията, че ги провокира. Заедно с това Ердоган заяви, че въпреки протестите, плановете за застрояване на истанбулския парк Гези няма да бъдат променяни.

Премиерът по-рано каза, че смята за истинска причина за настоящите безредици не загрижеността на демонстрантите за околната среда, а идеологически причини.

Именно идеята на кметството за изсичане на парка, възстановяването на османски казарми и изграждането на мол провокира първоначалното недоволство на гражданите. Заради твърдите действия на полицията срещу тях обаче протестите преминаха в антиправителствени. Хората обвиняват Ердоган авторитаризъм и в нарушаване на човешките права, а лозунгите се разшириха и до други проблеми в държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай