Найденов: Изключвам конфликт между Русия и Украйна

Найденов: Изключвам конфликт между Русия и Украйна | StandartNews.com

София. "Военният конфликт стои някъде много назад, ако изобщо стои като алтернатива в решенията на сегашната криза", заяви министърът на отбраната Ангел Найденов пред БНР.

"Защото това, което се наблюдава в последно време – все по-малката ефективност на военните средства като търсене и намиране на решения на политически въпроси. В случая нека да кажем, че всички участници в кризата и съответно, всички, които са ангажиране в търсене на решение, залагат на дипломатическото решение, на един много широкообхватен политически процес и, разбира се, усилията са насочени в тази посока. Затова не бих искал в момента да разсъждавам върху военния конфликт.

Да, вярно е, нека да кажем, че имаме едно струпване на личен състав, въоръжение, на техника по границата между Русия и Украйна. Но същевременно, всички участници, не само Русия и Украйна, и НАТО и Европейския съюз, хората, които са ангажирани в директните разговори изключват военната агресия и военното решение на този конфликт. Така че, в случая, едва ли е необходимо да коментираме темата, свързана с участие на България в преки бойни действия. Аз изключвам подобни действия, независимо от струпването на толкова войски по границата, и толкова техника. Разбира се, ако бъдем откровени, не можем да изключим отделни стълкновения като резултат на провокации, но слава Богу, до този момент и двете страни проявяват достатъчно въздържание, достатъчно мъдрост, за да не се стига дотам."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай