Най-после реакция от Китай! Какво казаха на Русия

Руски заместник външен министър е на спешна визита в Пекин

Най-после реакция от Китай! Какво казаха на Русия | StandartNews.com

Китай изрази подкрепа за руското ръководство срещу въоръжения бунт на Евгений Пригожин. Освен това Пекин е потвърдил интереса си към укрепване на сплотеността и по-нататъшния просперитет на Русия.

Това стана ясно от срещата между китайския външен министър Цин Ган (на снимката горе), високопоставения китайски дипломат Ма Джаосю и руския заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, който по-рано днес замина за Пекин, предаде news.bg.

По време на посещението страните разгледаха подробно графика на политическите контакти за втората половина на 2023 г., както и обсъдиха перспективите за по-нататъшно укрепване на външнополитическата координация и сътрудничество между Москва и Пекин.

"Страните дадоха висока оценка на текущото състояние на руско-китайските отношения и потвърдиха готовността си да работят заедно за последователното им укрепване. Беше подчертан и големият потенциал за разширяване на сътрудничеството", посочи руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Oтбелязва се, че в дневния ред на консултациите на ниво висши дипломати е било обсъдено и изпълнението на договореностите, постигнати между руския президент Владимир Путин и колегата му Си Дзинпин след държавното посещение на китайския лидер в Москва на 20-22 март.

По време на престоя си в китайската столица Андрей Руденко ще проведе и отделни разговори със специалния представител на китайското правителство по въпросите на Корейския полуостров Лю Сяомин и участие в 8-ата международна конференция "Русия и Китай: сътрудничество в нова ера", която се организира ежегодно от Руския съвет по международни отношения и Китайската академия за обществени науки, допълват от руското външно министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай