Най-голямата икономика в Европа под заплаха, какво следва

Съюзът на германската индустрия с предупреждение

Най-голямата икономика в Европа под заплаха, какво следва | StandartNews.com

Рецесия в най-голямата икономика в Европа - германската, е неизбежна, в случай че Русия спре окончателно подаването на природен газ. За това предупреди Съюзът на германската индустрия днес - седмица, след като "Газпром" намали драстично доставките на газ през Балтийско море.

Дори ако Москва не предприеме по-драстични стъпки, растежът на германската икономика ще се забави.

Спирането на подаването на газ към Германия от Русия е било последният удар по икономиката и това е наложило корекция на очаквания растеж надолу с около 1,5%, заявиха от Съюза на индустрията в Германия. В началото на годината Съюзът определи годишния растеж на 3,5%. В крайна сметка прогнозата ще е 2%.

"Индустрията трябва да се справи с двойна криза в резултат на войната в Украйна и пандемията. Но би било огромна грешка да останем толкова зависими от чужди енергийни източници. Така че това е цената, която трябва да платим", посочи председателят на Съюза Зигфрид Русвурм.

Русвурвм очаква успокояване на обстановката и връщане към растеж едва към края на годината: "Ако не бяхме коригирали прогнозата, това щеше да доведе до рецесия", заявява още той.

В момента германската индустрия отбелязва рекорден скок в поръчките, но проблемът е прекъснатата верига на доставки и това бави възстановяването, обясни още той. Войната в Украйна е уцелила "ахилесовата пета"  на германската икономика - а именно, голямата ѝ зависимост от газ.

Високите цени на енергийните доставки в момента възпират предприятията от инвестиции.

Русвурм призова още правителството да вземе мерки за намаляване на цената на тока за индустрията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай