Неделя,

Най-голямата икономика в Европа под заплаха, какво следва

От: Агенция Стандарт, сн. БГНЕС -
6046
Най-голямата икономика в Европа под заплаха, какво следва
A
A
A

Рецесия в най-голямата икономика в Европа - германската, е неизбежна, в случай че Русия спре окончателно подаването на природен газ. За това предупреди Съюзът на германската индустрия днес - седмица, след като "Газпром" намали драстично доставките на газ през Балтийско море.

Дори ако Москва не предприеме по-драстични стъпки, растежът на германската икономика ще се забави.

Спирането на подаването на газ към Германия от Русия е било последният удар по икономиката и това е наложило корекция на очаквания растеж надолу с около 1,5%, заявиха от Съюза на индустрията в Германия. В началото на годината Съюзът определи годишния растеж на 3,5%. В крайна сметка прогнозата ще е 2%.

"Индустрията трябва да се справи с двойна криза в резултат на войната в Украйна и пандемията. Но би било огромна грешка да останем толкова зависими от чужди енергийни източници. Така че това е цената, която трябва да платим", посочи председателят на Съюза Зигфрид Русвурм.

Русвурвм очаква успокояване на обстановката и връщане към растеж едва към края на годината: "Ако не бяхме коригирали прогнозата, това щеше да доведе до рецесия", заявява още той.

В момента германската индустрия отбелязва рекорден скок в поръчките, но проблемът е прекъснатата верига на доставки и това бави възстановяването, обясни още той. Войната в Украйна е уцелила "ахилесовата пета"  на германската икономика - а именно, голямата ѝ зависимост от газ.

Високите цени на енергийните доставки в момента възпират предприятията от инвестиции.

Русвурм призова още правителството да вземе мерки за намаляване на цената на тока за индустрията.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com