Натовска държава се готви за режим на тока

Правителството моли гражданите да пестят ток, за да не се стига до режима

Натовска държава се готви за режим на тока | StandartNews.com

Премиерът на Албания Еди Рама предупреди обществеността, че са възможни ограничения на тока, тъй като страната не е получила достатъчно електроенергия. Той допълни, че правителството е подготвило план за аварийно спестяване на електроенергия.

Посочвайки примера на Германия, където, както каза самият албански премиер, информираността на гражданите е на високо ниво и където германците са започнали да вземат по-рядко и по-кратки душове, Рама помоли гражданите да пестят ток.

Дневното потребление на електроенергия в страната е около 25 милиона киловатчаса. При благоприятни хидрологични условия нуждите се задоволяват от производството на каскадата на река Дрим, където има три водноелектрически централи. Това са Фиерца, която е втората по големина на Балканите след тази на Дунав, след това Коман и Вау те Дейес.

Поради неблагоприятната хидрология, поради сушата, която доведе до намалено производство, но и повишената цена на електроенергията, през март тази година правителството прие заповед, с която се изключва осветлението на обществени сгради, улици, площади и магистрали във всички градове и села.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай