НАТО остава още 3 г. в Афганистан

НАТО остава още 3 г. в Афганистан | StandartNews.com

НАТО ще запази стабилно военното си присъствие в Афганистан през идните три години, а страните членки ще съберат по 1 милиард долара на година за финансиране на местната армия. Това са се споразумели лидерите на организацията във втория ден от срещата на върха на пакта във Варшава, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг.

По думите му има още подробности за изясняване като например точната сума и точната численост на войските в азиатската държава. Очаква се обаче числеността да се запази в рамките на сегашните нива до 2020 година.

По-рано на пресконференция Столтенберг заяви, че НАТО не гледа на Русия като на непосредствена заплаха, но не е и партньор. "Ние не виждаме никакви непосредствени заплахи в отношенията на която и да е държава членка на НАТО с Русия", зави той. "Русия не е стратегически партньор - не сме в състоянието на стратегическо партньорство с Русия, което се опитахме да постигнем - но не сме и в ситуация на Студена война", посочи генералният секретар. "Сега се намираме в нова ситуация, която се отличава от която и да е било по-рано", продължи Столтенберг.

Междувременно латвийският външен министър Едгарс Ринкевич коментира, че не се очаква присъединяване на нови членки към НАТО в идните години. "Напълно ясно е, че членството на Украйна и Грузия в НАТО няма да е въпрос на близките години", заяви Ринкевич. "Ако говорим реалистично в близките години вероятно няма да има нови покани за членство", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай