НАТО поряза Русия - ще разполага ли ядрени ракети край границата ѝ

Йенс Столтенберг и преиздентът на Азербайджан Илхам Алиев със съвместно изявление

НАТО поряза Русия - ще разполага ли ядрени ракети край границата ѝ | StandartNews.com

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли днес предложението на Москва за налагане на мораториум върху разполагането на нови ядрени ракети със среден обсег в Европа.

Той определи предложението като неработещо на съвместна пресконференция с президента на Азербайджан Илхам Алиев в централата на Алианса в Брюксел.

От години е в сила забрана за разполагането на такива ракети по силата на договора от 1987 г., но Русия наруши това споразумение, уточни Столтенберг. Виждаме, че Русия разполага нови ракети от този вид в Европа, т.е. тя нарушава действащата забрана, поясни той. НАТО няма намерение да повтаря стъпките на Русия, не подготвяме разполагане на нови ракети в Европа с възможност за носене на ядрени бойни глави. Искаме контрол над въоръжаването, но предложеният мораториум не върши работа, обобщи Столтенберг. Преди ден от руското външно министерство поискаха да бъде въведен мораториум за разполагане на ядрени ракети, а НАТО да се откаже от разширение на изток до границите на Русия.

Столтенберг изрази подкрепата на НАТО за мирно решаване на споровете между Армения и Азербайджан.

Президентът Алиев обяви готовност, ако има добра воля от страна на Армения, да започне преговори за мирно споразумение. По неговите думи Баку се стреми към мир, стабилност и предсказуемост в Кавказ.Алиев посочи, че няколко държави от НАТО получават сигурни доставки на газ от неговата страна и изрази очакване този брой да нарасне в следващите години. Той добави, че Азербайджан остава сигурен партньор на НАТО и отбеляза, че войниците от неговата страна са били сред последните чуждестранни бойци, напуснали това лято Афганистан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай