НАТО обяви ще праща ли войски в Украйна

Силите по източния фланг са в повишена бойна готовност

НАТО обяви ще праща ли войски в Украйна | StandartNews.com

НАТО няма да изпраща в Украйна свои батальони заради заплахата от руско нахлуване.

Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг при включване онлайн от Брюксел в събитие, организирано от Атлантическия клуб във Вашингтон. Той уточни, че НАТО осигурява различна подкрепа за страните от алианса и за държавите партньори, предаде БТА.

НАТО подкрепя Украйна с подготовка на военните сили и с оборудване, така че страната да може да се защити, поясни Столтенберг.   Ще оценим необходимостта от допълнително присъствие по източния фланг с разгръщане на силите за бързо реагиране, добави той. Столтенберг отбеляза, че тези сили са поставени в повишена бойна готовност от няколко седмици. По неговите думи подобни действия са с единствената цел за защита на съюзниците.    

Столтенберг уточни, че няколко страни от НАТО, сред които посочи САЩ, Великобритания и Франция, желаят да участват в осигуряването на подкрепления за отбраната по източния фланг в района на Черно море под общо командване. По въпроса за защитата на страните от НАТО в днешната обстановка в пакта има пълно единодушие. По въпроса за подкрепата за Украйна има различия - някои страни не са готови да осигурят военно оборудване или смъртоносни оръжия, затова предоставяме други видове подкрепа, посочи Столтенберг.    

Той уточни, че Алиансът осигурява охрана на въздушното пространство над Черно и Балтийско море, увеличава броя на използваната техника за тези операции. Готови сме да увеличим присъствието си в източната част на алианса, за да няма неяснота по готовността и способността на НАТО да защити всеки съюзник, заяви Столтенберг.    

По неговите думи има възможност в следващите две седмици преговорите с Москва да продължат, стига руската страна междувременно да не използва военна сила срещу Украйна. Той определи като добър знак волята на руската страна да преговаря с НАТО и отделно със САЩ. 

Генералният секретар отбеляза, че Русия може да използва различни възможности за "нахлуване" в Украйна - с многочислена тежко въоръжена войска - пехота и военновъздушни сили; с кибератаки; с опити за преврат в Киев; със саботажи. Русия трябва да оцени нашите писмени отговори на предложенията на Москва и сме готови да преговаряме за постигане на мирно решение, когато и руската страна е готова, заяви генералният секретар. Ако Русия иска по-малко НАТО по границите си, постигна точно обратното с употребата на сила срещу Украйна, обобщи той

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай