НАТО: Границата между война и мир не е ясна

НАТО днес прави повече отпреди, но светът се движи с все по-голяма скорост

НАТО: Границата между война и мир не е ясна | StandartNews.com

„Границата между войната и мира, за разлика от днес, бе по-ясно очертана при Студената война“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във виртуална среща със студенти.

В онази епоха срещу НАТО имаше един противник - СССР, а днес заплахите са многобройни, от множество посоки - космоса, интернет, по земя, море и въздух, идват от държавни и недържавни източници.

Наблюдаваме агресивното поведение на Русия, икономическия и военния възход на Китай, появата на терористите от "Ислямска държава" и създаването на опасни нови технологии, появата на вируси, измененията в природата, добави той.

НАТО днес прави повече отпреди, но светът се движи с все по-голяма скорост, заяви Столтенберг. Той посочи, че скоро предстои да представи насоки за развитието на алианса до края на днешното десетилетие.

По неговите думи пактът трябва да осигури правилното оборудване и технологии, устойчивост на инфраструктурата, на веригите за доставка на горива, храна и здравно оборудване.

Столтенберг отбеляза необходимостта от оценка на чуждите инвестиции в ключова собственост в държави от алианса.

По неговите думи НАТО следва да бъде мястото за решаване на споровете между държавите от организацията, защото 30 страни невинаги са единодушни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай