НАТО алармира: Голяма заплаха идва от Китай

Отношенията на Алианса с Русия не са били толкова лоши от времето на Студената война

НАТО алармира: Голяма заплаха идва от Китай | StandartNews.com

Растящото влияние на Китай се отразява на отношенията между силите в световен мащаб, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при посещение в Копенхаген.

"Балансът на силите в света се изменя, защото Китай става все по-голяма военна сила", заяви той на среща с датския премиер Мете Фредериксен, предаде БТА. "Китай се доближава до нас. Виждаме го в киберпространството, виждаме го в космоса, виждаме го в Африка и в Арктика. Виждаме и как Китай се опитва да контролира критична инфраструктура тук в Европа. Всичко това има свои измерения в сигурността", предупреди Столтенберг.

През юни Алиансът втвърди чувствително отношението си към Китай, като каза, че поведението на Пекин представлява "системно предизвикателство за основания на правила международен ред".Традиционният противник на трансатлантическия отбранителен алианс е Русия, но президентът на САЩ Джо Байдън усилено настояваше Китай да попадне в по-голяма степен във фокуса на вниманието на съюзниците от НАТО. Днес Столтенберг повтори, че отношенията с Москва не са добри, и добави, че те не са били в толкова лошо състояние от края на Студената война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай