Натиснаха Лукашенко за нови избори

Тръмп нарече ситуацията в Беларус ужасна

Натиснаха Лукашенко за нови избори | StandartNews.com

Украйна отзова посланика си в Беларус за консултации във връзка със събитията след президентските избори. Това съобщи украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, цитиран от ТАСС.

"За пръв път в историята прибягваме до подобна стъпка в отношенията с Беларус и правим това единствено заради недопустимите действия на Минск"., се казва в украинската официална позиция.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обеща нови президентски избори, съобщи РИА Новости. Те обаче ще се проведат едва след промени в Конституцията, поясни държавният глава.

"Трябва да приемем нова Конституция. Вие трябва да я приемете на референдум, защото предишната Конституция приехме с референдум, а според новата Конституция да се провеждат, ако искате, избори и за парламент, и за президент, и за местни власти", заяви той по телевизия "Беларус-24".

Същевременно беларуската Централна избирателна комисия зави, че няма основания президентските избори да бъдат признати за недействителни. Заключението е публикувано на сайта на беларуската ЦИК в отговор на постъпилите жалби и искания за повторно преброяване на гласовете.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък каза, че ситуацията в Беларус е ужасна и САЩ внимателно следят случващото се там, предаде Ройтерс.

Междувременно външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб обяви, че "Обединеното кралство не приема резултатите от президентските избори в Беларус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай