Наследникът на Путин? Ето фаворитите

Засега обаче президентът е непоклатим

Наследникът на Путин? Ето фаворитите | StandartNews.com

Убийство, фатално заболяване или естествена смърт? Един ден президентът на Русия Владимир Путин вече няма да е на власт. Но кой ще го наследи? Този въпрос задава в обзорен материал днес RND, цитиран от нюз бг.

Един ден Путин ще умре. Само че кога и как, все още никой не знае. Убийство? Малко е вероятно, Путин е твърде добре защитен от едно покушение. Фатално заболяване? Това не е изключено, но според експерти спекулациите, които се появяват особено в последно време, са по-скоро част от информационна война.

Сваляне на власт?

Съмнително, защото само най-близките съюзници на Путин в разузнаването и военните служби имат силата да свалят шефа на Кремъл от трона му. Това би било възможно, ако Русия е заплашена от съкрушително поражение в Украйна, което дори и най-голямата пропаганда вече не може да премълчи. Но и тези, които биха могли да свалят Путин, сами участват в решенията в тази война. Ако Путин падне, те също падат.

Путин седи твърдо на трона, въпреки че според критичните медии сред руския елит има голямо недоволство. Московското критично списание "Медуза", забранено в Русия, цитира източници, близки до Кремъл, които искат или по-голяма и по-агресивна война в Украйна, или мир и изтегляне на руските сили.

Путин е човек на властта. Той премества подчинените си като шахматни фигури, преди да са станали твърде силни и опасни за него. Всеки, който развива собствени амбиции, е изхвърлен от играта.

Дори бившият президент на Русия Дмитрий Медведев трябваше да научи този урок. Но вместо да изгради свой наследник, Путин предпочете да възстанови политическата система на Русия. С поправка в конституцията от миналата година той си осигури възможност да управлява поне до 2036 г. Тогава той би бил на 83 години.

Кой би могъл да бъде престолонаследникът на Путин?

Сергей Шойгу, настоящ министър на отбраната на Русия и близък приятел на Владимир Путин. Шойгу е министър от 1991 г., първо отговаря за борбата с бедствията и е възхваляван като герой. През 2012 г. Путин го прави министър на отбраната. Довереникът на Путин, който работи в Кремъл повече от 30 години, има много добри връзки и играе централна роля във войната срещу Украйна.

В личен план Шойгу е тясно свързан с Путин и е смятан за най-добрия му приятел. 

Сергей Собянин, кмет на Москва от 2010 г., който също е доверено лице на Путин. "Не се съмнявам, че Собянин ще работи енергично и ефективно на новия си пост", каза веднъж лидерът на Кремъл за Собянин. В Москва се очаква Собянин да засили влиянието на Путин. Но и той не е много по-млад от Путин, а Москва е много мразена в Русия, защото там е съсредоточено цялото богатство - казва Мангот. "Според мен той също няма шанс да бъде избран за президент."

Михаил Мишустин е първият ръководител на руската Федерална данъчна служба, преди да стане министър-председател на Русия. Съгласно конституцията, ако Путин се разболее тежко или умре, министър-председателят на Русия Мишустин ще поеме поста и в рамките на три месеца

Николай Патрушев понастоящем е секретар на Съвета за сигурност и е един от най-влиятелните хора в Кремъл. В биографията му има много прилики с тази на Путин: И двамата са от Ленинград (Санкт Петербург), учат заедно в гимназията на КГБ "Феликс Дзержински", правят кариера в тайните служби. Когато Путин става президент през 1999 г., Патрушев поема поста на ръководител на разузнаването в организацията, наследила КГБ - ФСБ. 

Алексей Джумин, губернатор на Тула от 2016 г. "Кой сте вие, генерал Джумин?", попита веднъж руското списание The New Times. Защото, когато 43-годишният тогава мъж идва на власт в Тула, почти никой не го познава, дори и в Русия. Днес сред наблюдателите на Русия той е смятан за вътрешен съветник и евентуален наследник на Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай