Насилие и сълзотворен газ спират бежанците в Македония

Насилие и сълзотворен газ спират бежанците в Македония | StandartNews.com

Хиляди хора бяха върнати на македонската граница след като вчера страната обяви извънредно положение в граничните зони, имигрантите не бяха допуснати на територията на Македония.

Използван е сълзотворен газ и насилие.

Така много хора се оказаха блокирани без подслон и без начин да продължат пътуването си. Имигрантите влизат в Македония през Гевгелия, където се опитват да хваната влакове за Сърбия. През последните дни, от това място в странта влизаха около 2000 души дневно.

Междувременно македонският президент Георге Иванов изпрати армията в районите по южната и северната граница, информира агенция МИА.

"Взех решение за ангажиране на армията в подкрепа на полицията за разрешаване на проблемите, които се създават с нелегалните имигранти в Република Македония. Армията се ангажира да гарантира сигурността на южната /с Гърция, бел.ред./ и северната /със Сърбия, бел.ред./, граници, но и коридор №10, което означава контрол на влизането, преминаването през нашата територия и напускането на нелегалните имигранти на Република Македония", каза Иванов.

Президентът добави, че армията ще гарантира и сигурността на местното население, където има голям брой бежанци.

"Тук не става въпрос за локален или регионален проблем, а за много по-голям, който засяга не само много държави и региони, но и целия континент. Следим внимателно мерките, които вземат останалите държави, но и ние ще вземем подобни мерки", каза още Иванов.

Според него еврокомисарят по имиграционните въпроси до момента не е взел адекватни мерки за проблема с бежанците.

От вчера в Република Македония е обявено кризисно положение поради бежанската криза. За по-малко от два месеца в страната са влезли над 41 000 души. Всички те идват организирано с автобуси от съседна Гърция

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай