Нашите на Острова под въпрос

Десетки хиляди българи може да се окажат нелегални във Великобритания след Брекзит

Нашите на Острова под въпрос | StandartNews.com

Десетки хиляди българи може да се окажат нелегални на Острова след Брекзит, няма да имат право да работят там, да наемат квартира, да пътуват, а децата им – да ходят на училище, ако не придобият нов статут (settled status), който да им даде отново тези права. Голяма част дори не знаят, че такъв им е необходим, за да останат законно в страната, че кандидатстването вече тече (от 30.03.2019 г.) и че за него има краен срок, който е различен в зависимост от това дали Великобритания ще постигне споразумение с ЕС или не.

В Обединеното кралство живеят най-малко 280 хил. български граждани – толкова разполагат с осигурителен номер, задължителен за живеещите там, работят и плащат данъци. Според Нишан Джингозян, който ръководи Българския център за социална интеграция и култура, създаден преди 5-6 месеца, голяма част от тях няма да покрият изискванията на този нов статут – нямат трудов договор, не говорят английски, за да попълнят апликацията, или нямат компютърни умения, за да я направят.

Липсва информационна кампания, която трябва да започне от България, от българските институции, защото това е проблем на България – това са български граждани, гласоподаватели и данъкоплатци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай