Населено място в Голанските възвишения ще се казва Тръмп

Ще кръстят и жп гара на негово име

Населено място в Голанските възвишения ще се казва Тръмп | StandartNews.com

Актът е в знак на благодарност към президента на САЩ

Израел обяви, че ще кръсти на президента на САЩ Доналд Тръмп ново населено място в Голанските възвишения в знак на благодарност за това, че той призна суверенитета на еврейската държава над стратегическото плато, предават Reuters и Агенция "Фокус".

Израел откъсна Голанските възвишения от Сирия след Шестдневната война през 1967 година и ги анексира, което обаче не бе признато от международната общност. Миналия месец САЩ скъсаха с политиката си от миналите десетилетия, когато Тръмп подписа декрет, с който призна суверенитета на Израел там.

„Всички израелци бяха дълбоко развълнувани, когато президентът Тръмп взе историческото си решение“, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху във видеозапис, направен на Голаните. Той добави, че след еврейската Пасха той ще „предложи на правителството резолюция, призоваваща за нова общност на Голанските възвишения, наречена на президента Доналд Тръмп“.

Решението на американския лидер за Голаните дойде след решението му от декември 2018 година, с което признава Ерусалим за столица на Израел.

Освен това от еврейската държава заявиха, че в знак на благодарност към американския лидер възнамеряват да кръстят и жп гара на негово име в близост до Западната стена на Ерусалим.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай