Населението на Германия се увеличи рекордно. Причината

Според Федералната статистическа служба, жителите на най-населената страна в ЕС вече надминаха 84 млн.

Населението на Германия се увеличи рекордно. Причината | StandartNews.com

Вълната от прогонени от войната украински бежанци е увеличила населението на Германия до най-големия му брой в исторически план, съобщи Федералната статистическа служба. Жителите на най-населената страна в Европейския съюз вече надминаха 84 млн.

Германия има един от най-ниските коефициенти на раждаемост в света, населението й е сред най-застаряващите, но нейната силна икономика, търсенето на работна ръка и сравнително отворената имиграционна политика я превърнаха в привлекателна цел за мигрантите още преди Европейския съюз да отвори вратите си за украинците, бягащи след руската инвазия от 24 февруари насам.

В своя доклад, публикуван днес, Федералната статистическа служба заяви, че през първата половина на 2022 г. населението е нараснало с 1% или с 843 000 души и така то вече е над 84 млн. Най-голям дял за увеличението за периода има имиграцията от Украйна - 750 000 души. За сравнение - през 2021 г. населението на Германия е нараснало едва с 0,1%. 

За изследвания период жените в Германия са се увеличили с 1,2%, значително повече от мъжете (с 0,8%), тъй като предимно жени и деца са избягали от войната в Украйна.

Статистиката показва, че след обединението на Германия през 1990 г. само три пъти е бил регистриран подобен растеж и всеки е бил свързан с бежанска вълна. През 1992 г. бежанците от войната в Югославия увеличават населението със 700 000 души. През 2015 г. пък Германия допусна почти един милион бежанци от Близкия изток.

Наследникът на Меркел забърка скандал с украинските бежанци 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Сатндарт
Коментирай