НАСА издигна хеликоптер на Марс

Безпилотният апарат, наречен Ingenuity, е бил във въздуха за по-малко от минута

НАСА издигна хеликоптер на Марс | StandartNews.com

Американската космическа агенция НАСА успешно тества малък хеликоптер на Марс. Безпилотният апарат, наречен Ingenuity, е бил във въздуха за по-малко от минута, но това първият контролиран полет в друг свят, съобщава БиБиСи.

Потвърждението дойде чрез сателит на Марс, който предаде данните на хеликоптера обратно на Земята. Космическата агенция обещава още полети през следващия ден.

Апаратът ще лети по-високо и по-далеч, тъй като инженерите се стремят да тестват границите на технологията.

Да се излети в атмосферата на Червената планета не е лесно, тя е много тънка, само 1% от плътността тук на Земята. Това дава на лопатките на роторния апарат много малко възможност за издигане. Затова машината е изключително лека и перките се въртят изключително бързо - при над 2500 оборота в минута.

Надеждата е, че тази първоначална демонстрация в крайна сметка може да промени начина, по който изследваме някои далечни светове. Дроновете могат да бъдат използвани за разузнаване пред бъдещи марсоходи и дори астронавти, след като в крайна сметка се стигне до Марс.

НАСА вече е одобрила хеликоптерна мисия до Титан, голямата луна на Сатурн. Dragonfly, както е известна мисията, трябва да пристигне в Титан в средата на 2030-те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай