Напрежението расте! САЩ втвърдиха тона към Путин

Отвърнаха на заплахата със заплаха

Напрежението расте! САЩ втвърдиха тона към Путин | StandartNews.com

Напрежението САЩ - Русия ескалира след обявената днес от руския президент Владимир Путин частична мобилизация.

САЩ "приемат сериозно" заплахата на руския президент Владимир Путин, че може да използва ядрено оръжие във войната в Украйна, каза говорител на Белия дом, цитиран от Франс прес и БТА.

Той предупреди, че ще има "тежки последствия", ако Путин предприеме подобни действия.

"Това е безотговорно изказване от една ядрена сила, но не е в противоречие с начина, по който той говори от седем месеца, и ние го приемаме сериозно", заяви Джон Кърби, говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом, в интервю за телевизия Ей Би Си.

"Ние следим тяхната стратегическа позиция възможно най-добре, за да можем да променим нашата, ако е необходимо. Нищо в момента не сочи, че това е необходимо", каза той.

Кърби увери, че САЩ са очаквали обявената от руския президент мобилизация на 300 000 резервисти. "Това несъмнено показва, че той изпитва затруднения" във военно отношение, добави бившият адмирал. Путин "има проблеми с дезертьорството, той принуждава ранените да се връщат в боя, така че очевидно има проблем с набирането" на военни, коментира говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай