Напрежението расте: САЩ и Русия не се разбраха за Украйна

Джо Байдън определи днешното заседание на СС на ООН като "ключова стъпка" в обединяването на света

Напрежението расте: САЩ и Русия не се разбраха за Украйна | StandartNews.com

В Съвета за сигурност на ООН Русия и Съединените щати останаха на противоположно мнение относно украинската криза. За Вашингтон струпването на руски военни край границата с Украйна е "най-голямата опасност от война през последните десетилетия", а Москва обвини САЩ, ще "раздухват истерия". 

Заседанието на СС на ООН се състоя по искане на САЩ заради нарастващото опасение от предстоящо нахлуване в Украйна, въпреки че Кремъл отрича такива планове. Русия се опита да блокира провеждането на заседанието - нейният посланик Василий Небензя обвини Съединените щати, че нагнетяват напрежението с искането за разискванията. 

Американският посланик Линда Томас-Гринфийлд каза, че натрупването на войски оправдава срещата и допълни, че военното струпване е съчетано с "агресивна реторика" като част от ескалация, често наблюдавана от Русия след анексирането на Крим през 2014 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Русия ще понесе "тежки последствия", ако нападне Украйна, но остави вратата за дипломация отворена, споменавайки възможността за диалог.

"Ако Русия е искрена и отвърне на нашите опасения за сигурността чрез диалог, САЩ и нашите съюзници и партньори ще продължат добросъвестно да водят такъв диалог”, заяви Байдън в съобщение, разпространено от Белия дом.

"Ако обаче Русия избере да отстъпи от пътя на дипломацията и да нападне Украйна, Русия ще си понесе отговорността и ще се сблъска с бързи и тежки последствия", се казва в съобщението, предаде БНР.

Той определи днешното заседание на СС на ООН като "ключова стъпка" в обединяването на света да говори в един глас и ад отхвърли употребата на сила.

Съединените щати са готови да наложат санкции на "вътрешния кръг" на президента Владимир Путин, ако атаката срещу Украйна продължи, заявиха междувременно от Белия дом, предаде АФП.

„Лицата, които идентифицирахме, се намират сред най-близкото обкръжение на Кремъл и играят роля при вземането на правителствените решения“, каза прессекретарят Джен Псаки пред репортери. „Разработихме конкретни пакети от санкции както за руския елит, така и за членовете на техните семейства“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай