Напрежението расте! И Путин, и Зеленски на фронта

Какво следва?

Напрежението расте! И Путин, и Зеленски на фронта | StandartNews.com

Почти по едно и също време президентите на Русия и на Украйна – Владимир Путин и Володимир Зеленски, посетиха фронтовата линия, като изненадващите им, но съвпадащи инспекции, породиха куп въпроси.

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков огласи нови подробности за визитата на Владимир Путин в щаба на военната групировка Днепър в Херсонското направление и щаба на Националната гвардия „Восток“ в ЛНР, предаде БЛИЦ.

„Това пътуване се проведе вчера... Президентът все повече посещава нови региони. Проверява щаба, получава оперативна информация на място за хода на СВО. Това е важно за Върховния главнокомандващ“, отбеляза говорителят на Кремъл, наричайки подобни пътувания „рутинна работа“ за руския лидер.

Песков каза още, че иконата, която Путин е подарил на военните, е копие на образа на Спас Нерукотворен, принадлежала на министър Пьотр Ванновски. Оригиналът е съхранява в главния храм на Въоръжените сили в парк „Патриот“.

Пьотър Семенович Ванновски (1822-1904) ръководи военното министерство при император Александър III и в първите години от царуването на Николай II.

От Кремъл отговориха и на въпроса защо по време на пътуването до зоната на СВО президентът не е бил придружен от министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация Валерий Герасимов.

„Да събереш на едно място върховния главнокомандващ, министъра на отбраната и началника на Генералния щаб (означава) да изкушиш врага, това е голям риск. Но, разбира се, министърът на отбраната Шойгу участва в срещата, която президентът проведе в Херсонска област чрез видеовръзка“, обясни Песков.

Днес, 18 април, пък президентът на Украйна Володимир Зеленски посети предните позиции на украинските въоръжени сили в Авдеевка, Донецка област. Държавният глава изслуша доклада на командира на Донецката оперативно-тактическа група за обстановката в зоната на неговата отговорност, а също така награди войници, съобщиха пресслужбата на президента на Украйна.

Отбелязва се също, че украинският президент е разговарял с бойци от различни части на украинските войски - морска пехота, десантни, механизирани и артилерийски - и им благодарил за службата.

От президента военните получили орден „Богдан Хмелницки“ II и III степен, както и орден „За храброст“ II и III степен. Бойците от своя страна подарили на Зеленски военна монета, шеврон и платно със символите на 110-та отделна механизирана бригада.

Ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрей Ермак също посети града-крепост заедно с президента. Той отбеляза , че руснаците искат да обкръжат Авдеевка, а след това да пробият към Покровск.

„Но нашите войници не оставят никакъв шанс на врага, който проваля всички планове на руските сили. В частност, героите от 110-та механизирана бригада“, подчерта Ермак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай