Напрежението расте! Четири държави пращат ракети на Украйна

Прибалтиските страни и Чехия ще помагат на Киев срещу Русия

Напрежението расте! Четири държави пращат ракети на Украйна | StandartNews.com

Четири източноевропейски държави обявиха готовност да помогнат на Украйна с военна техника в случай на агресия от страна на Русия.

Прибалтийските страни Литва, Латвия и Естония ще предоставят на Киев произведени в САЩ противотанкови и противовъздушни ракети в случай на евентуална агресия от страна на Русия. Трите държави съобщиха това в комюнике. Те казаха, че са получили в началото на седмицата разрешението от Вашингтон да пратят на Украйна американски ракети Джавълин и Стингър.

"В светлината на нарастването на военния натиск на Русия в Украйна и региона, балтийските държави решиха да отговорят на нуждите на Украйна и да предоставят допълнителна помощ за отбрана", се посочва в изявлението. "Тази помощ ще засили още повече капацитета на Украйна да защитава територията и населението си в случай на руска агресия", се допълва в текста.Естония ще предостави противотанковите ракети Джавълин, докато Литва и Латвия - противовъздушните ракети Стингър.

Междуврменно чешката министърка на отбраната Яна Чернохова възнамерява следващата седмица да предложи на правителството да бъде направена доставка на артилерийски боеприпаси за Украйна, предаде Ройтерс. Предложението се подготвя в момент, когато Западът се страхува, че Русия може да планира нахлуване в Украйна.

Чернохова каза, че Чехия е избрала 152-милиметрови боеприпаси от списък с искани от украинското правителство доставки. По думите й се предвижда това да бъде дарение и доставката да се извърши колкото се може по-скоро."Ние ясно заявяваме на Украйна, че сме с нея", каза тя, след като се срещна с външния министър Ян Липавски и двамата обсъдиха въпроса. По думите й повече подробности за доставката ще бъдат оповестени, след като правителството обсъди предложението другата сряда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай