Напрежение в Косово. Арести през час

Сред тях е бивш полицай

Напрежение в Косово. Арести през час | StandartNews.com

Трима косовски сърби са арестувани в три отделни случая от полицията в Северно Косово. Сред тях е и един бивш полицай, по предполагаемо обвинение във военни престъпления, съобщи КосСев. Най-голямата партия на косовските сърби и сръбската правителствена служба за Косово осъдиха арестите.

Днес преди обяд в Северна Митровица бяха арестувани двама мъже от сръбски произход, арестуван е и един косовски сърбин в град Звечан, Северно Косово, Полицията е потвърдила пред медията, че на терен са действали части на полицията в столицата Прищина. 

Агенция КосоваПрес цитира съобщение на Специалната прокуратура на Косово, според което тримата мъже са заподозрени във "военни престъпления срещу цивилното население". Те са задържани за 48 часа, се отбелязва в съобщението.

Сърбия, както и сърбите в Северно Косово, не признават обявената през 2008 г. косовска независимост и спорът продължава да бъде потенциална точка на напрежение. Арестите на косовски сърби са една от причините за ескалация на напрежението пред последните години.

Най-голямата партия на косовските сърби "Сръбска листа" осъди арестите и ги определи като „продължение на плана на (премиера на Косово Албин) Курти насила да решава политически въпроси".

„Апелираме към (мироопазващата мисия на НАТО в Косово) КейФОР и (европейската мисия за върховенството на закона в Косово) ЕУЛЕКС най-спешно да предотвратят нападенията на специалните сили и другите провокации на режима на Курти, с които се застрашава мирът и се предизвиква напрежение“, казаха от "Сръбска листа" днес веднага след арестите.

Сръбската правителствена служба за Косово също осъди арестите и съобщи, че е осигурила адвокати на арестуваните косовски сърби.

„Отведени са в неизвестна посока, а Службата за Косово веднага осигури адвокати на арестуваните сърби, които опитват да потвърдят къде се намират те в момента, защото дори семействата им не разполагат с подробна информация за най-близките си“, посочиха от Службата.

Те определиха арестите като „нов опит за застрашаване и прогонване на сърбите“ с цел предизвикване на нова ескалация на напрежението в региона.

От Службата за Косово съобщиха, че ще уведомят представителите на международната общност и на мисиите в Косово, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай