Напрежение в Брюксел заради "Маршът против страха"

Напрежение в Брюксел заради "Маршът против страха" | StandartNews.com

Отмяната на "Маршът против страха" поради съображения за сигурност предизвика напрежение в Брюксел. Няколкостотин души са се събрали на Площада на борсата, в центъра на града, за да се противопоставят на забраната, съобщава Нова тв.

Повечето от присъстващите са представители на крайната десници и футболни агитки. Те скандират „Ние сме си у дома".

Полицията е обградила множеството. По-късно използва водни оръдия, за да разпръсне демонстранти, обявили се за фашисти, които нахлуха на централен площад в Брюксел, предаде BBC. И уточнява, че униформените са се намесили след като една група се спречкала с мюсюлманки, присъстващи на мястото.

Днес са извършени 13 нови акции в различни части на Белгия. Задържани са четирима души до момента.

Стандарт Нюз припомня, че шествието бе анонсирано за 14.00 часа (местно време) днес. След минутата мълчание бе предвидена и минута с аплодисменти, чрез които жителите на Брюксел да демонстрират своето единство и да отправят посланието "Не на страха!". Властите обаче помолиха организаторите да отменят проявата или да я насрочат за няколко седмици по-късно. Близо 10 000 обявиха, че ще присъстват.

След кървавите терористични актове в Брюксел на 22 март обстановката е такава, че властите се боят да проведат „Марш срещу страха". Те обясняват отказа си с това, че в страната няма достатъчно полицейски служители за охраната на марша. Службите за сигурност в страната и в момента провеждат специални операции из цялата страна, опитвайки се да заловят терористите и техните съучастници, пише изданието Regnum, цитирано от "Фокус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай