Напрежение в Сърбия! Каква примка стягат на Вучич

Поискаха от него нещо много сериозно

Напрежение в Сърбия! Каква примка стягат на Вучич | StandartNews.com

Лигата на социалдемократите във Войводина иска от президента на Сърбия Александър Вучич новото правителство, веднага след избирането си, да развали енергийното споразумение с Руската федерация, съобщи генералният секретар на партията Боян Костреш, цитиран от вестник "Данас".

Костреш призова президента новото правителство да скъса енергийното споразумение с руснаците и да спре да унижава Войводина.

"Унижаването и ограбването на гражданите на Войводина трябва да престане. Руският собственик на Сръбската петролна компания /НИС/ дължи на страната ни и на автономната област Войводина над 500 милиона евро (...). Руснаците безочливо нарушават всички точки от енергийното споразумение, както и много закони на Сърбия", каза Костреш.

Пагубните последици от руската собственост на НИС виждат и хора, много близки до управляващите, посочи Костреш и призова президента да върне НИС на държавата.

"Отделни посредници и търговци на иракски петрол от Киркук не искат да работят с мажоритарни руски собственици. Досега решавахме този проблем, ще гледаме да го решаваме и в бъдеще и да разговаряме с руснаците, ако трябва да направим договор - докато санкциите са в сила, да поемем НИС и да я върнем, когато санкциите отминат", каза Вучич, гостувайки в ТВ Пинк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай