Напрежение в Истанбул! Огромно предупреждение

Какво алармираха от САЩ

Напрежение в Истанбул! Огромно предупреждение | StandartNews.com

Посолството на САЩ в Анкара предупреди американците в страната "за възможни непосредствено предстоящи ответни атаки от терористи срещу църкви, синагоги и дипломатически мисии в Истанбул или други места, които често посещават граждани на западни държави",

Това е повишаване степента на предупреждение след това от петък, в което се казваше, че "терористите могат да атакуват с малко или без никакво предизвестие религиозни институции или места, посещавани от западняци".

Сега има и уточнение за истанбулските райони Бейоглу, Галата, Таксим и Истиклял и се повтаря, че причината са "инциденти с изгаряне на Корана в Европа".

Изгарянето на Корана пред турското посолство в Стокхолм и Копенхаген е дело на Расмус Палудан, лидер на крайнодясната датска партия Stram Kurs (Твърд курс), който има и шведско гражданство. Шведски медии твърдят, че сред организаторите на акцията е известен шведски националист, гостуващ по руските телевизионни канали и мрежата RT.

Турция осъди акцията и процесът на присъединяване на Швеция към НАТО беше спрян. Датският вестник Ekstra Bladet писа, че Палудан е обещал да повтаря акцията всеки петък, докато Анкара не подкрепи влизането на Швеция в НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай