Напрежение в Европа, какво става

Европейските държави са изправени пред серия от стачки и протести през следващите дни

Напрежение в Европа, какво става | StandartNews.com

Европейските държави са изправени пред серия от стачки и протести през следващите дни срещу повишаващите се цени на енергийните източници и увеличаващите се разходи за живота. Ето къде и за какво ще протестират:

Великобритания

Повече от 70 000 университетски служители от 150 британски университета ще стачкуват три дни през ноември заради заплащането, условията на труд и пенсиите, съобщи профсъюзът на университетите и колежите.

Работниците в британската фирма за опаковане DS Smith, сред чиито клиенти е и гигантът за онлайн търговия Amazon, са гласували с голямо мнозинство да започнат стачка след спор с ръководството за заплащането, съобщи синдикатът GMB.

Медицинските сестри във Великобритания също ще стачкуват на 5-ти ноември, съобщи синдикатът им. Неговите членове са се сблъскали с реални съкращения на заплатите през последното десетилетия, твърдят профсъюзите.

Тридневната стачка на десетки хиляди британски железопътни работници, планирани за тази седмица, бяха спрени, докато се водят "интензивни преговори" в дългогодишен спор относно заплащането и условията на труд, обяви синдикатът RMT.  По-малкият синдикат TSSA заяви, че също е отменил планираните стачки за 5, 7, 8 и 9 ноември, за да проведе разговори с шефовете на железопътната компания и други оператори на услуги. Отделна стачка на персонала на лондонското метро е планирана за 10 ноември.

Стотици работници на лондонското летище Хийтроу ще напуснат работните си места в навечерието на Световното първенство по футбол този месец заради искания за по-добро заплащане. 700-те работници от наземното обслужване, транспорта и каргото, както и наети от дъщерното дружество за летищни услуги на Emirates Group и Menzies - ще стачкуват три дни, считано от 18 ноември.

Най-голямата британска местна банка Lloyds предложи на служителите си в Обединеното кралство увеличение на заплатите с минимум 2000 паунда, е заявил източник, запознат с преговорите.

Британският съюз на работниците обяви на 2-ри ноември, че е осигурил 10% увеличение на заплатите за повече от 900 автобусни шофьори в Източен Лондон, наети от оператора Stagecoach Group.

Британските пощи съобщиха, че членовете на най-големия профсъюз в сектора, Синдиката на работещите в комуникациите (CWU), ще проведат две 48-часови стачки в края на ноември и началото на декември, в навечерието на Коледа.

Британският съюз на работниците заяви на 1 ноември, че е осигурил споразумение за увеличаване на заплащането с 12,5% за 1000 шофьори на камиони за доставка на бира от логистичната компания GXO, отменяйки стачките, които бяха планирани в навечерието на финалите на Световното първенство по футбол.

Франция

Продължава стачката в петролната рафинерия на TotalEnergies в Северна Франция, обяви представител на енергийния синдикат CGT на 4 ноември.

Снабдяването с горива на френските бензиностанции се връща към нормалното, заяви министърът на енергетиката Агнес Пание-Рунашер, като по-малко от 10% от обектите все още имат проблеми.

Германия

Синдикатите в най-голямата икономика в Европа настояват за по-високи заплати в контекста на нарастващата инфлация.

Германският синдикат IG Metal Kueste заяви, че е призовал няколко хиляди работници да стачкуват във вторник в 15 обекта, включително Airbus в Хамбург.

Lufthansa и профсъюзът UFO постигнаха споразумение за увеличаване на заплатите на 19 000 членове на кабинния екипаж, съобщи водещата германска авиокомпания във вторник.

Германският производител на автомобили Audi предлага на служителите си еднократни плащания без данъци вместо постоянно увеличение на заплатите, каза директорът по човешки ресурси.

Испания

Хиляди испанци препълниха площад Plaza Mayor в Мадрид на 3 ноември, за да поискат по-високи заплати, в първия масов протест в страната от началото на кризата.

Работниците в Azul Handling, компанията за наземно обслужване, обслужваща Ryanair на 22 испански летища, отмениха плана си да проведат няколко 24-часови стачки между 28 октомври и 8 януари, за да поискат по-добри условия на труд, каза синдикатът USO.

Австрия

Австрийските металурзи си осигуриха на 4 ноември годишно увеличение на заплатите от над 7% средно, над нивото на инфлация от 6,3% за периода на преговорите. Преговорите се разглеждат като знакови по отношение на други сектори в Австрия, която има силна традиция на колективно договаряне и годишни договорени увеличения на заплатите, които като цяло предотвратяват заплахата от стачки.

Източник: Нова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай