Напрежение! В Белград скочиха на Лавров

Неформалната група граждани "Руснаци, украинци, белоруси и сърби заедно против войната"

Напрежение! В Белград скочиха на Лавров | StandartNews.com

Неформалната група граждани "Руснаци, украинци, белоруси и сърби заедно против войната" протестира против планираното посещението на Сергей Лавров в Сърбия, което в крайна сметка бе отменено, съобщава вестник "Аваз".

Групата проведе днес протест пред президентството в Белград във връзка с очакваното посещение на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, съобщи Анадолската агенция.

Събраха се десетина граждани, които носеха плакат "В Хага, а не в Белград", както и надписи "Благодарим ви, комшии, спасихте Сърбия от срама", на който бяха изобразени черногорското, македонското и унгарското знаме.

Организаторите заявиха, че са се отказали от по-голям протест, защото Лавров е отменил посещението, а един от представителите на групата - Чедомир Стойкович, заяви, че днес Сърбия има причина да празнува, тъй като "представителят на пропагандата на военни престъпления и агресия в Украйна" не е пристигнал в Белград благодарение на подкрепата, която са оказали на свободния народ на Сърбия приятелските съседни страни.

Той каза, че би било вредно, ако Лавров бе пристигнал, тъй като тази страна би се показала като страна, за която престъплението в Украйна е приемливо и това би било "пръст в очите" на украинските бежанци. Стойкович добави, че целта на протеста е била да се покаже, че в Сърбия живеят хора, които се борят за истинските ценности, които означават скъсване "с престъпния режим на Владимир Путин и по-бързо присъединяване към ЕС".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай