Четвъртък,

Напрежение. Русия с ултиматум към Запада

От: Агенция Стандарт -
83062
Напрежение. Русия с ултиматум към Запада
A
A
A

Русия постави ултиматум към Запада относно сделката за износ на зърно с Украйна. Москва няма да удължи срока на действие на споразумението след 18 май, ако редица условия не бъдат изпълнени. Това стана ясно от съобщение на руското външно министерство, предаде БГНЕС.

Споразумението, договорено през юли с посредничеството Турция и ООН, осигури на украинските доставки на зърно безопасен коридор в Черно море, след като те бяха блокирани с началото на войната с Русия.

Москва, чиято икономика е засегната от редица западни санкции, многократно заплашваше да се откаже от споразумението, ако останат пречки пред собствения ѝ износ.

В изявление от днес руското външно министерство заяви, че "е трудно да се говори за по-нататъшно разширяване на "Черноморската инициатива" след 18 май", ако Москва не вижда никакъв напредък.

Няма санкции върху руския износ на храни и торове за световните пазари, но проблемите са свързани с вторичните санкции, наложени на корабни и застрахователни компании, както и на банки.

Външното министерство изложи списък с условия за удължаване на споразумението, включително разрешаване на Руската селскостопанска банка да се свърже отново с платежната система SWIFT.

Доставките на селскостопанска техника, резервни части и услуги също трябва да бъдат възобновени, се казва в изявлението. Условията на Москва включват възобновяване на доставките на амоняк по тръбопровода Толиати-Одеса.

Освен това външното министерство поиска отмяна на ограниченията върху застраховките и достъпа до пристанища, както и на санкциите срещу компании, свързани с производството и транспорта на храни и торове.

От юли насам сделката позволи износа на повече от 27 млн. тона зърно и селскостопански продукти. Тя беше подновявана два пъти.

При удължаването на договореностите през март Русия заяви, че сделката ще бъде валидна 60 дни вместо 120-те дни, предвидени в първоначалното споразумение.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com