Напрежение. Румъния с ултиматум към ЕС

Заради Шенген

Напрежение. Румъния с ултиматум към ЕС | StandartNews.com

В румънския парламент е изпратен законопроект, който, ако бъде приет, ще принуди Министерството на вътрешните работи на страната да гласува срещу интересите на държавите, които не допускат Румъния в Шенгенското пространство, в Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС, съобщи БГНЕС.

Основните мишени на това предложение са Австрия и Нидерландия в резултат на тяхното вето през декември миналата година, което блокира приемането на България и Румъния в зоната.

Инициативата има за цел също така да принуди МВнР на Румъния да започне процедура в Съда на ЕС, ако Съветът по правосъдие и вътрешни работи, в резултат на изразеното от Австрия и Нидерландия вето, одобри или не одобри решения относно пълното прилагане на достиженията на правото на ЕС в Румъния.

Новият проектозакон има номер PLX 474/2023 и се нарича "Законодателно предложение за допълнение на закон № 373/2013, относно сътрудничеството между Народното събрание и правителството в областта на външните работи".

Инициатори на това предложение са депутатите Богдан Александру Бола и Александру Кочиш Кристеа.

Предложението е внесено в румънския парламент на 24 август и е отворено за обществено обсъждане до 5 октомври.

И България, и Румъния чакат да станат членове на Шенгенското пространство повече от десет години, но процесът все още не е финализиран.

Европейската комисия оцени, че София и Букурещ са готови да станат част от Шенген, а Европейският парламент съзнателно подкрепи скорошното им приемане в резолюция от 5 октомври миналата година и в дебат на 14 декември.

Освен това през юли тази година ЕП призова Съвета да позволи на двете страни да станат част от Шенген до края на 2023 г.

Министерството на вътрешните работи на Австрия обаче отново подчерта, че позицията му по този въпрос остава непроменена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай