Напрежение. Путин със смайващи думи за долара

Обръщение към участниците в срещата на върха на БРИКС в Южна Африка

Напрежение. Путин със смайващи думи за долара | StandartNews.com

В предварително записано обръщение към участниците в срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, руският президент Владимир Путин говори за нов световен ред, предаде БГНЕС.

По думите на руския президент краят на доминацията на щатския долар в световната икономика е "необратим процес".

"Това се случва в момент, когато публичните и частните дългове се увеличават, а нестабилността на финансовите, енергийните и други пазари се засилва", заявява Путин.

Страните от БРИКС, съставени от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, представляват общо над 40% от световното население. Тъй като срещата на върха подготвя почвата за обсъждане на потенциални нови членове, президентът Путин се съсредоточава върху основните принципи, които ръководят съюза, като подчерта равенството, партньорството, зачитането на взаимните интереси и перспективната стратегическа траектория.

"Феноменът БРИКС е доказателство за потенциала на многостранното сътрудничество при решаването на глобални проблеми и насърчаването на споделения просперитет", отбелязва Путин.

"Сътрудничим си въз основа на принципите на равнопоставеност, взаимна подкрепа и зачитане на интересите на другия и това е същността на перспективния стратегически курс на нашата група, курс, който съответства на стремежите на по-голямата част от световната общност, така нареченото глобално мнозинство", посочва Путин.

По думите му Русия остава надежден доставчик на храни за Африка, но наложените от Запада санкции не позволявали тези доставки да се осъществяват безпроблемно и да се извършват необходимите банкови плащания.

Руският президент повтаря, че Москва е готова да доставя безплатно зърно на Африка.

Путин не присъства лично на срещата на БРИКС, тъй като за него има издадена заповед за арест от Международния наказателен съд заради военни престъпления в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай