Напрежение. Лавров избухна, разпердушини Запада

На заседание на Съвета за сигурност на ООН

Напрежение. Лавров избухна, разпердушини Запада | StandartNews.com

Западът прекъсна изпълнението на Минските споразумения и следователно носи пряка отговорност за "разпадането на Украйна" и разпалването на гражданска война в нея, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров на заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна, предаде ТАСС. 

Първият дипломат на Русия допълни, че Западът отбягва съдържателен разговор, основан на изискванията на Устава на ООН, няма аргументи за честен диалог по украинската тематика. 

Лавров видя в подкрепата на Запада за Киев нарушаване на  принципа на самоопределение на жителите на Крим и Донбас. Според руския външен министър киевският режим не може да представлява жителите на Крим и Донбас, следователно подкрепата на западните страни за Киев след референдумите в тези региони нарушава принципа на самоопределение.

Руският външен министър се спря и на процеса за разширяване на ЕС, като посочи, че Брюксел иска да приеме "нацистите без ред", но Сърбия и Турция трябва да чакат с години.

"Сега има призиви от Брюксел да се разшири членството в ЕС възможно най-скоро, включително по-специално с балканските страни. Основният патос обаче не е за Сърбия, не за Турция, които водят безнадеждни преговори за присъединяване от десетилетия, а за Украйна", каза Лавров. 

Настоящата криза в Европа можеше да бъде избегната, ако НАТО не беше отхвърлила предложенията за сътрудничество от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), допълни Лавров, предаде БТА.

Той допълни, че са известни всички факти за "проектирането“ на кризата в Украйна от САЩ.

"След разпадането на СССР и създаването на независими държави на негово място, Съединените щати и техните съюзници грубо и открито се намесиха във вътрешните работи на Украйна. Както публично и дори гордо призна заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд на края на 2013 г., за отглеждането на послушни на Запада политици в Киев Вашингтон похарчи 5 милиарда долара, каза ръководителят на руското външно министерство.

На речта на Лавров присъстваха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и постоянният представител на Украйна в ООН Сергий Кислиця. Украинският президент Володимир Зеленски напусна залата на Съвета за сигурност на ООН, без да дочака изложението на руския външен министър.

Дипломат номер едно на Русия обвини Запада, че се обръща към принципите на Устава на ООН само в съответствие със собствените си егоистични геополитически нужди, поради което нарастват рисковете от глобален конфликт нарастват.

Той подчерта, че след края на Студената война колективният Запад, воден от Съединените щати, "произволно си присвоява ранга на арбитър на съдбините на цялото човечество и, обхванат от комплекса на изключителност, започва все повече да игнорира наследството на бащите основатели на ООН".

Лавров защити правото на вето, с което Русия разполага в Съвета за сигурност, в отговор на призива на Зеленски страната да бъде лишена от него заради инвазията си в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай