Напрежение. Извънреден ход в Унгария заради Швеция

Относно присъединяването на страната към НАТО

Напрежение. Извънреден ход в Унгария заради Швеция | StandartNews.com

Унгарската опозиция иска парламентът да свика извънредно заседание за присъединяването на Швеция в НАТО. Новината идва, след като Турция официално одобри молбата на Стокхолм. Така Унгария остана единствената страна в 31-членния съюз, която все още да спира членството.

Премиерът Виктор Орбан заяви, че ще призове депутатите да дадат зелена светлина за разширяване на Алианса при първа възможност.

В същото време обаче, председателят на парламента коментира, че няма нужда от спешно обсъждане на въпроса и даде знак, че опитите на опозиционните партии вероятно ще се провалят. Премиерите на Швеция и Унгария ще се срещнат в четвъртък на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз в Брюксел.

"Мисля, че подкрепата ни за присъединяването на Швеция към НАТО е свързана и с факта, че сме държава членка на Европейския съюз, която има право на вето. Така премиерът Виктор Орбан все едно се обръща към партньорите си от западните страни и им напомня: "Не ни критикувайте, защото ние също държим част от картите на масата. Внимавайте, когато се опитвате да ни санкционирате заради въпроси като корупция, върховенство на закона, качество на нашата демокрация, въздържайте се, защото иначе ще изиграем нашата ръка в подходящия момент", посочи унгарският политически анализатор Золтан Погаца. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай