Напрежение. Гръмко решение на Байдън!

Какво обяви американският президент

Напрежение. Гръмко решение на Байдън! | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри плановете за обучение на украински пилоти на произведени в САЩ изтребители Ф-16, твърдят запознати източници, цитирани от АП. Байдън е взел това решение, след като се е съветвал със съюзниците си на срещата на върха на страните от Г-7 за това как да се засили подкрепата за Киев срещу руската инвазия, информира БТА.

По думите на източниците, които пожелават да останат анонимни, той е обявил одобрението си за обучението по време на срещата на лидерите на Г-7 в Хирошима. То вероятно ще се проведе в Европа през следващите месеци. На форума лидерите обявиха и нови санкции срещу Москва, преди президентът на Украйна Володимир Зеленски да се присъедини към тях на срещата на върха в неделя.

Байдън каза пред лидерите, че решенията кога, колко и кой ще предостави на Украйна изтребители от четвърто поколение, за да ги използва в битка, ще бъдат взети през следващите месеци, докато трае обучението.

Зеленски постоянно призоваваше за доставка на западни изтребители, които да подсилят отбраната на страната му в продължаващата вече 15-месеца война на Русия срещу Украйна, но досега се сблъскваше със скептицизма на САЩ. Съгласно правилата за лицензиран износ, САЩ трябва да одобрят всяко усилие на съюзниците за обучение на украински пилоти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай