Напрежение! Арестуваха US дипломат в Москва, какво откриха в него

Пренасял марихуана, скрита в опаковки на контактни лещи

Напрежение! Арестуваха US дипломат в Москва, какво откриха в него | StandartNews.com

Бивш американски дипломат е държан под стража в Русия за контрабанда на наркотици, съобщиха днес властите в Москва.

Следствието работи по наказателно дело срещу гражданина на САЩ Марк Воугъл. Бившият американски дипломат е обвинен в контрабанда и притежание на наркотици в големи размери, заяви в комюнике министерството на вътрешните работи. За тези престъпления руският закон предвижда дългогодишен затвор, съобщи bg-voice.com.

Според руските власти Воугъл е бил арестуван от митничари, когато пристигнал на летище Шереметиево в Москва с жена си с полет от Ню Йорк. В багажа му били открити марихуана и масло от канабис, укрити в опаковки на контактни лещи за очи и кутии за електронни цигари.

Воугъл, който работел като преподавател в московско училище, настоява, че марихуаната е била за медицински цели и му е била предписана в САЩ след операция на гръбначния стълб.

Русия не признава медицинската употреба на тази дрога, а Воугъл твърди, че не е знаел това.

В англо-американското училище, където е работел Воугъл, са извършени обиски в рамките на разследването срещу него. Разпространено от вътрешното министерство видео показва, че са иззети документи, лични вещи и бейзболна бухалка. Американецът е бил арестуван, защото е можел да се скрие в посолството на САЩ, където е работел по-рано и до май 2021 г. е имал статут на дипломат, както и неговата съпруга. Според една от версиите на следствието той може да е използвал статута си, за да организира канал, чрез който в Русия да се доставят наркотици и да се пласират впоследствие сред учениците от англо-американското училище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай