Напредък! Европейската комисия ни похвали

Силни думи и за Румъния

Напредък! Европейската комисия ни похвали | StandartNews.com

Европейската комисия съобщи, че шест месеца от началото на изпълнението на пилотните проекти за въвеждане на бързи процедури за предоставяне на убежище и за връщане на незаконно пристигнали в ЕС мигранти отчита добър напредък, постигнат от България и Румъния.

Бяха постигнати добри резултати при управлението на границите и тясното сътрудничество със съседните държави, се посочва в съобщение на комисията. Отбелязва се, че пилотните проекти бяха създадени през март. 

Отчита се, че у нас в областта на убежището са извършени обучения за улесняване на прилагането на ускорените процедури за убежище. България изготви списък с определени сигурни страни на произход на мигрантите и увеличи броя на служителите на Европейската агенция за убежище, се допълва в съобщението, предаде БТА.

България е в процес на изменение на законодателството, за да позволи издаването на откази за международна закрила заедно с решения за връщане на незаконните мигранти. Българските власти работят по цифровизацията на системите за убежище и връщане с подкрепата на агенциите на ЕС и ЕК. България повиши сътрудничеството си с европейската гранична служба "Фронтекс", допълва комисията. Отбелязва се, че нашата страна получава допълнителни ресурси, включително техническо оборудване за управление на границите. 

Комисията добавя, че в нашата страна се въведжда възможност за подпомагане на доброволното връщане. България подобри сътрудничеството си с европейската полицейска служба "Европол" за борба с каналджийството и за ограничаване на вторичните движения на мигрантите в ЕС, се посочва в оценката.

За Румъния се отчитат законодателните промени по повод предоставянето на убежище. Румънските власти допълнително подобриха сътрудничеството с европейската агенция за убежище. Румъния продължи да управлява успешно външните си граници със Сърбия, посочва ЕК.

Допълва се, че сътрудничеството по пилотните проекти ще продължи с редовни срещи за наблюдение на прилагането на новите мерки. ЕК пояснява, че през юни реши да повиши способността на България и Румъния за наблюдение на границите с отпускането на допълнително финансиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай