Нападнаха руското посолство в Триполи

Нападнаха руското посолство в Триполи | StandartNews.com

Триполи. Въоръжени нападатели атакуваха в сряда посолството на Русия в либийската столица Триполи, предаде ИТАР-ТАСС.

Нападателите подложиха на обстрел посолството и запалиха един автомобил.

Русия потвърди нападението над нейното посолство. По-рано телевизионният канал „Ал Арабия" съобщи по данни на очевидци, че група неизвестни лица е атакувала руското посолство в Триполи, като очевидците са твърдели, че се чуват „изстрели и експлозии".

"По предварителни данни няма пострадали сред служителите на руската мисия. Изясняваме детайлите около случилото се", заяви заместник-директора на департамента по информация и печат към руското министерство на външните работи, Мария Захарова.

Силите са сигурност на Либия, пристигнали при посолството на Русия в Триполи, когато то беше атакувано, са убили един от нападателите и са ранили други четирима,

Нападението над посолството на Русия в Триполи не е свързано с терористчни групи, а е стихиен акт на протест, пише вестник „РБК Дейли".

По данни на медиите, около 60 души се били събрали пред вратите на посолството. Те искали да им бъде предадена рускиня, обвинена в убийството на либиец и укриваща се в посолството.

По данни на друг източник, извършителката на убийството се оказала украинка и протестиращите просто напуснали района на посолството.

Това не е първият случай на нападение над руската дипломатическа мисия в Триполи. На 5 февруари 2012 в либийската столица се състоя неразрешен протест с антируски лозунги заради позицията на Москва при гласуването в Съвета за сигурност на ООН по Сирия.

Няколко десетки души тогава се качиха на покрива на посолството, повредиха камерите за наблюдение и свалиха руското знаме. Никой от служителите на посолството не пострада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай