Нападения над кандидати на изборите в Косово

Нападения над кандидати на изборите в Косово | StandartNews.com

Прищина. Албански кандидат за общински съветник е бил убит и сръбски кандидат за кмет е бил ранен при отделни нападения, докато напрежението остава високо преди местните избори в неделя в Косово, предаде Ал-Джазира.

Повече от 5000 полицаи бяха разположени да охраняват избирателните секции в Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която Сърбия не признава.

Косовската полиция потвърди пред Ал Джазира, че Беким  Биринджику беше убит снощи в град Сърбица.

Биринджику е застрелян от полицай при спор между двамата, съобщи говорителят на вътрешното министерство Ибрахим Садриу. След убийството полицаят сам се е предал на служителите на реда. Според властите няма политически мотиви за кървавия инцидент.

Биринджику е бил кандидат за общински съветник от Алианса за бъдещето на Косово (АБК). Той е бивш боец в Армията за освобождение на Косово.

В петък вечер бе нападнат кандидатът за кмет на град Косовска Митровица Кръстимир Пантич от Сръбската гражданска листа. Той бе пребит от двама маскирани пред дома си. Пантич описа атаката като "опит за екзекуция" и заяви, че се надява това да бъде последната политически мотивирана атака срещу сърбите в Косовска Митровица.

На пресконференция в Белград, където той говори заедно с Пантич, председателят на сръбския парламент Небойша Стефанович каза, че Пантич представлява Сърбия и че атаката срещу него е атака срещу държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай