Нападателят от Ница крещял „Аллах акбар"

Нападателят от Ница крещял „Аллах акбар" | StandartNews.com

Шофьорът на камиона, който се вряза в тълпа хора в Ница, е крещял „Аллах акбар" преди да бъде убит, съобщи „Дейли мейл". Групировки, свързани с „Ислямска държава", вече изразиха своята радост от атаката, извършена на националния празник на Франция.

В камиона бяха открити документи за самоличност на атентатора. 31-годишният шофьор най-вероятно е от Ница и е бил известен на полицията заради престъпления като кражби и насилие. С него обаче не са се занимавали разузнавателните служби. Предполага се, че мъжът е имал съучастник, който се издирва. Очевидец разказа, че при атаката е видял как човешки тела летят като „кегли за боулинг".

Днес на крайбрежната алея, където бе извършена атаката, продължават да лежат трупове. Сред тях е и покритото телце на малко момиченце, до което продължава да лежи кукла в розово. Журналистът от местния вестник „Нис Матен" Дамиен Алман разказа за ужаса от първо лице.

Атаката започнала след края на фойерверките. „Камионът се вряза в тълпата с бясна скорост, шофьорът въртеше нарочно кормилото, за да може да повлече възможно най-голям брой хора. Видях хора, които изхвърчаха като кегли за боулинг при преминаването на камиона. Никога няма да забравя писъците и виковете на хората", разказа Дамиен. Близо 100 души са били принудени да скочат в морето в настъпилата паника.

Нападателят стрелял по хората

Шофьорът на камиона е стрелял няколко пъти, преди да бъде ликвидиран, предаде АФП, позавайки се на свои източници. В момента, в който полицията го атакувала, нападателят стрелял многократно, най-вероятно с пистолет. Очевидец разказа, че мъжът извадил оръжие и започнал да обстрелва полицаите. Друг източник, близък до разследването, заяви, че е имало „незадействана" граната, открита в 19-тонния камион, както и „няколко фалшиви пушки".

Всичко по темата четете ТУК!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай