Над Луганск свалиха украински военен самолет

Над Луганск свалиха украински военен самолет | StandartNews.com

Луганск. Самолет с украински военнослужещи бе свален, докато захождал за кацане на луганското летище. Информацията е на Министерството на отбраната на Украйна, цитирано от "Фокус".

„С огън от зенитна установка и голямокалибрено оръдие бе поразен военнотранспортен самолет Ил-76 на Военновъздушните сили на Украйна, който е осъществявал превоз на личния състав с цел ротация. На борда на самолета са се намирали военнослужещи, техника, снаряжение и продоволствие", се казва в съобщението, в което се добавя, че има загинали, но засега техният брой е неизвестен.

В същото време, позовавайки се на източници от щаба на антитерористичната операция на украинските въоръжени сили, CNN съобщи, че на борда на сваления самолет е имало най-малко 49 пътници. Засега не е известно колко от хората на борда са загинали или оцелели.

По-рано бе съобщено, че в Луганск е подаден сигнал за въздушна тревога. В града са се включили сирените, предупреждаващи за въздушна атака. Ръководителят на пресслужбата на Луганската народна република Владимир Иногородский каза, че срещу града са движат бойни самолети на украинската армия.

В петък вечерта украински военни хеликоптери са обстреляли град Шастиа. Освен това бе съобщено, че украинската армия води артилерийски обстрел в околностите на Луганск. 

В същото време стана известно, че самолет на военновъздушните сили на Украйна е бил атакуван с ракета в района на град Дружковка в Донецка област. „В около 19.50 над града прелетя ниско боен самолет, по който е била пусната ракета от страна на Краматорск. След това се чу страшен грохот. Сред жителите възникна паника. Веднага след това бяха прекъснати мобилните връзки", разказаха очевидци.

На сайта на сепаратистите се появи информация за свален самолет Су-25 на ВВС на Украйна, който е паднал в района на детския лагер „Усмивка" в района на Дружковка.

Украинските сили са възобновили артилерийския обстрел срещу село Семьоновка. По информация на бойците на Донецката народна република, обстрелът се осъществява с тежки оръдия.

Украинските сили продължават артилерийския обстрел срещу околностите на Луганск. Води се артилерийски обстрел срещу пропускателен пункт на опълченците в края на града. В резултат на обстрела е загинал най-малко един член на Луганскатата народна република. В града се наблюдава придвижване на техника на представители на самопровъзгласилата се република. Във втората половина на нощта колона от камиони и автомобили е пристигнала в Луганск от посока на село Хрящувате. Колоната е преминала по улица „Оборонная" и е навлязла в центъра на града. В около 3 часа през нощта още една колона от камиони се насочи към Аграрния университет.

Местните жители предполагат, че Луганската народна република укрепва своите позиции и се готви за сражения с правителствените сили за контрола над града.

По-рано през деня украинските части си върнаха контрола над Мариупол. Задържани са 11 от бунтовниците, в част от тях са намерени влакови билети от Москва, наркотици и самоделни експлозиви.

САЩ пък обвиниха Русия, че изпраща танкове и ракетни установки на проруските сепаратисти в Украйна. „По наши преценки, сепаратистите в Източна Украйна са взели тежки оръжия и военно оборудване от Русия, включително руски танкове и множество ракетни установки", се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент на САЩ Мери Харф. САЩ разполагат с информация, че Русия е струпала танкове от модел, който вече не са използвани от руските сили, в Югозападна Русия, а някои от тези танкове скоро са били транспортирани до Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай