Над 600 загинаха при наводненията в Индия

Над 100 000 бяха евакуирани в Канада заради придошли реки

Над 600 загинаха при наводненията в Индия | StandartNews.com

Спасителите са открили множество тела на удавници в река Ганг, като така броят на жертвите от мусонните наводнения в планинските райони на северна Индия стигна до близо 600, според официална информация от местните власти.

Военновъздушните сили са спуснали парашутисти, храна и лекарства за хората, хванати в капан в близо 100 градове и села отрязани от неделя в щата Утаракханд близо до Хималаите, където хиляди хора са блокирани, много от тях хиндуистки поклонници.

Главният министър на провинцията Виджай Багуна каза пред местния телевизионен канал, CNN-IBN, че 556 тела са забелязани, погребани дълбоко в калта, и армията се опитва да ги извади.

Спасителите в петък са намерили 40 тела, плуващи в Ганг близо до Харидвар, каза полицейски служител Раджив Сваруп.

Сушилкумар Шинд, министър на вътрешните работи, заяви пред репортери в столицата, че 34 000 души са евакуирани досега, а други 50 000 са блокирани в региона. Пътища и мостове са били отнесени от наводненията или блокирани от отломки.

 

Целият център на канадския град Калгари, провинция Алберта, се оказа под вода заради на най-силното наводнение по тези места за последните 100 години, предадоха световните агенции.

Евакуирани са над 100 хил. души от общо 1,1 млн. население на града. След дългите поройни дъждове двете реки, които минават през града - Боу и Елбоу, излязоха от бреговете си.

Залети се хиляди сгради, включително зимния стадион за 19 хиляди зрители, където водата е стигнала до десетия ред. Училищата са затворени и в пострадалите райони няма ток, не работи транспортът.

Освен в Калгари тежко е положението и в южната част на провинция Алберта, където бурните водни потоци разрушиха мостове и пътища, заляха къщи и повалиха електрически стълбове. Според полицията загинали са четирима души.
В града са изпратени хеликоптери и войници, които да помагат на спасителите и за евакуацията на гражданите.

 

Повече за метереологичните условия четете тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай